“Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ερευνητής και πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ιεράπετρας Παναγιώτης Σαρρής στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.
Όπως είπε, “είναι λογικό και αναμενόμενο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι κάποια από τα κρούσματα θρομβώσεων σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca να υπάρχουν δισταγμοί. Όπως όμως πολλά κοινά φάρμακα έχουν σπάνιες παρενέργειες, έτσι έχει και το εμβόλιο. Χθες ανακοινώθηκε ότι και το εμβόλιο της Johnson Τζόνσον στα 2 εκατομμύρια εμβολιασμένος σε παρουσίασε 11 περιπτώσεις στις οποίες δημιουργήθηκαν θρομβώσεις, είναι σπάνια περίπτωση όμως, για να σας δώσω να καταλάβετε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος σε αυτοκινητιστικό πηγαίνοντας προς το εμβολιαστικό κέντρο από το να εμφανίσει την νόσο-παρενέργεια αυτή”.
Όπως είπε “οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν λιγότερο, οι περισσότερες θρομβώσεις κυρίως σε γυναίκες ηλικίας από 20 έως 55 ετών, οπότε σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ακόμη πιο σπάνιο και συνήθως αυτό εμφανίζεται από την πρώτη δόση του εμβολίου σε ελάχιστες περιπτώσεις εμφανίστηκε και μετά τη δεύτερη δόση”.
Στην Ελλάδα πάντως ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση για το εάν ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου αλλάξει.
Για το τι απαντά στο ερώτημα “γιατί αφού υπάρχουν και άλλα εμβόλια να κάνω αυτό και να μην περιμένω να κάνω από τα άλλα;”, ο κ. Σαρρής τονίζει πως “είναι ένα ειλικρινά εύλογο ερώτημα, έχει αποδειχτεί ότι τα εμβόλια στα mRNA τελικά είναι πολύ πιο ασφαλή από τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία που ήδη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι πιθανότητες να καταλήξει κάποιος με βαριά νόσο που θα του αφήσει χρόνια προβλήματα ή ακόμα και να πεθάνει είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες εάν κολλήσει τον ιό, που γίνεται όταν δεν έχουμε εμβολιαστεί και περιμένουμε να βρεθεί κάτι καταλληλότερο σύμφωνα με την με την κρίση μας”.
Από τον τομέα των φαρμάκων είπε ότι “δεν υπάρχει τίποτα νεότερο ψάχνουμε οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το φλεγμονώδες σύνδρομο που προκαλείται από την νόσο covid, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάτι σήμερα ή κάποιο αντιικό φάρμακο να μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας, ό,τι υπάρχει χορηγείται μόνο στα Νοσοκομεία, δεν υπάρχει ένα χάπι όπως αυτά της γρίπης π.χ.”.
Για το άνοιγμα των σχολείων και τα self test, είπε πως “η ίδια η εταιρία συνιστά την χρήση του με την επίβλεψη ειδικού, κανείς γονιός ή μαθητής δεν είναι ειδικός σε αυτό και επίσης το Υπουργείο ζητά να υπογραφούν από τους γονείς υπεύθυνες δηλώσεις, ως τι θα υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις, ως ειδικοί; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για αυτό που πάει να γίνει. Η αξιοπιστία των self test είναι κοντά στο 75 με 80%, ένα 20-25% μπορεί να μας δώσουν ψευδώς αρνητικά δηλαδή να είναι κάποιος να είναι κάποιος μολυσμένος και το τεστ να βγει ψευδώς αρνητικό αυτός ο άνθρωπος θα είναι μολυσμένος και θα έχει την εντύπωση ότι είναι καθαρός και θα κινείται ως να μην έχει τον ιό”.
Τόνισε επίσης πως “όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν. Ο ερευνητής από τις ΗΠΑ κ. Παυλάκης ανακοίνωσε χθες – προχθές ότι ένας συγγενής του στην Αθήνα πέθανε ενώ είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, όταν λέμε ότι ένα εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 95% όπως το εμβόλιο της pfizer, σημαίνει ότι από τους 100 ανθρώπους που θα εμβολιαστούν οι 95 θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν θα κολλήσουν, δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, οι 5 θα αρρωστήσουν και μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν”.
Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είπε πως “ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε νοήμονες ανθρώπους, δεν είναι ένα μέτρο το οποίο το επικροτώ. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε και ιδιαίτερα οι υγειονομικοί, ότι ο χώρος στον οποίο υπηρετούν είναι ένας νευραλγικός χώρος, τους χρειαζόμαστε όρθιους στηρίζουν αυτή τη στιγμή εν πολλοίς την κοινωνίας μας, μασιζόμαστε σε αυτούς και θέλουμε να είναι υγιείς, για να είναι υγιείς πρέπει να εμβολιαστούν. Επίσης το επαγγελματικό τους background θα έπρεπε να είναι αυτό που ουσιαστικά θα τους λύνει οποιοδήποτε προβληματισμό έχουν στο μυαλό τους ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Κ. Σπυριδάκη: Αναγνώριση της Κρίσης στη Μελισσοκομία από ΕΛΓΑ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – Σιωπή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Αποζημιώσεις
Σε απάντηση της Ερώτησης της Βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ,... -
Υπ. Υγείας: Νέες παρεμβάσεις για την προσέλκυση γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές
Με θεσμικά κίνητρα που αφορούν τις μεταθέσεις, τη χορήγηση... -
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στο Λατώ fm: Θα δώσουμε οδηγίες για τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί ζημιά – Πιέζουμε να αλλάξει το καθεστώς αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς (ηχητικό)
“Θα δώσουμε οδηγίες για τα ελαιόδεντρα που έχουν υποστεί...